top of page
IMG_3356_edited.jpg

Historiefortelling i toner

Torun Torbo har gjennom sitt arbeid på scenen og foran radiomikrofonen fengslet sitt publikum i flere tiår.

 

Som en av Norges ytterst få fløytister med utdannelse innen historisk oppføringspraksis, står hun for det ypperste av kvalitet og formidlingsglede. 

I sine egne prosjekter velger hun musikk og historier som er forankret i historien men alltid relevante og fengende for nåtidsmennesker. 

Bio

Torun Torbo (f 1974) har i løpet av drøye to tiår etablert seg som Norges antakelig mest aktive og etterspurte utøver på historiske tverrfløyter. Hun har sin utdannelse fra NMH på moderne fløyte, siden spesialstudier på barokkfløyte i Haag (NL) og barokk/klassisk/romantisk fløyte i Brussel, under Barthold Kuijken. Hun vant i sin tid NM for unge solister på moderne fløyte, og på barokkfløyte gikk hun til topps i Halle Internasjonale traverskonkurranse i 2001. Torun Torbo er ofte å høre i ensembler som Barokkanerne, Barokksolistene, Helsinki Baroque Orchestra (fast piccolospiller i senklassiske verk), Concerto Copenhagen (fast vikar for solofløytist Katy Bircher), Oslo Circles m fl. Hun er også aktiv i flere kammermusikksammenhenger, som f eks i det nystartede Christiania Klangkollektiv.

I tillegg til karrieren som fløytist har hun fast jobb som journalist i NRK radio, og også der har hun høstet stor anerkjennelse. I 2011 vant hun den internasjonale radioprisen Prix Italia. Hun blir berømmet for sin gode fortellerstil og varme radiostemme.

I produksjonsserien Fløytefortellinger kombinerer hun arbeidet som fløytist med dramatiserte tekster for å dra publikum med inn i nye opplevelser. Tonen i isen er en av tre slike per i dag. De to andre er “Den tyske Sappho” om en kvinnelig dikter i Opplysningstidens Berlin: hvordan hun diktet seg ut av fattigdom, helt til Berlins intellektuelle krets og selve prøysserkongens hoff. Fortelingen er koblet med musikk av CPE Bach.
Litt senere kommer fløytefortellingen Sorgenfri, om Frederik den store av Preussen: Om unggutten som egentlig bare ville spille fløyte men ble tyrannisert av en halvgal far. Og da gutten ble voksen bygde han slottet Sans Souci (Sorgenfri), der han kunne dyrke musikken med likesinnede. Musikken i denne forestillingen vil være av ham selv, samt hans nære venner Quantz, CPE Bach og søsteren Wilhelmine. 

bottom of page